fbpx

Exchange Program Nasional 2024

Giving you the opportunity to hone your knowledge, experience about agriculture and related knowledge through apprenticeship and volunteering programs!

0
Hosting Places
0
Universities
0
Cities

Internship Program Categories

ARCHIMEDES

Internship programmes in laboratories, research institutes, education, management, engineering, etc.

CERES

An agricultural internship programme that gives you on-farm experience and knowledge.

LIBERTAS

Volunteer internship programme in an IAAS partner village or Village Concept Project (VCP).

Why Expronas?

As a way to improve personal skills, can be followed by early semester students, direct experience in the field, train soft skills, improve relationships in a professional environment, gain new insights, improve adaptability to new environments. Build your future in Expronas 2024!

EXPRONAS is presented as a forum for Indonesian youth who have an interest in agriculture and related sciences, as well as being able to develop and hone the soft skills and hard skills that you are passionate about!

Having 3 types of internship program categories, EXPRONAS gives you the experience of going directly to the field whether on farms, laboratories, or in rural areas, you know!

By participating in EXPRONAS activities, of course you will experience the atmosphere of a new learning environment right away! Besides you will get hands-on work experience to expand your career opportunities, you can also improve your social skills and adaptability, you know, which is much needed in the world of work later.

EXPRONAS has a Libertas program, which is an apprenticeship program to become volunteers in villages assisted by IAAS or the Village Concept Project (VCP).

EXPRONAS is present in 11 cities across Indonesia! Starting from Bogor, Semarang, Solo, Yogyakarta, Jember, Bondowoso, Malang, Batu, Banjarmasin, Bali and Lombok. Of course, by participating in EXPRONAS, you will meet a new culture or environment.

In your preparation to take part in the EXPRONAS program, you will be assisted by the committee to prepare for the internship requirements both during preparation and on-site.

Timeline Expronas

Batch 1

May 13th – 30th, 2024

Registration is done by filling in the data in the form provided, with the following steps:

1. Prepare the CV.

2. Screenshoot ot the payment proof for the commitment fee and Uploud Twibbon https://twb.nz/twibbonexpronas2024

3. Register on the http://bit.ly/OpregExpronas2024

4. Fill in the data according to the form that has been provided completely and correctly.

5. If approved, an interview invitation letter will be issued to continue the selection process.

 

May 13th – 30th, 2024

File selection is done to review files that are complete or not. Prospective participants may be disqualified if the submitted files do not comply with the provisions.

June 1st – 5th, 2024

Interviews were conducted to determine the readiness and knowledge of prospective participants about the programs we offer. Interviews will be conducted with LExCo.

What to prepare:

     1. Reading the guideline of EXPRONAS

     2. Understand the terms and conditions

     3. Understand the program and prepare a strong motivation

June 6th – 7th, 2024

Applicants are given three choices for internship places, which can be in the same location (different periods) or different locations, with the same 1 domicile.

Placement results will be announced to exchange participants with an invitation letter that will be sent by the local committee.

Failure to place a refund will be made using the following procedure:

     1. There is a letter of failed placement
     2. Include proof of payment
     3. Send to Lexco a maximum of one week after sending the invitation letter

June 8th, 2024

June 8th – 16th, 2024

Payment is made through an account that will be sent to each email.

July 1st – 31st, 2024

Participants depart and do internships at selected Hosting Places in their respective domiciles.

Batch 2

June 1st – 18th, 2024

May 13th – 30th, 2024

Registration is done by filling in the data in the form provided, with the following steps:

1. Prepare the CV.

2. Screenshoot ot the payment proof for the commitment fee and Uploud Twibbon https://twb.nz/twibbonexpronas2024

3. Register on the http://bit.ly/OpregExpronas2024

4. Fill in the data according to the form that has been provided completely and correctly.

5. If approved, an interview invitation letter will be issued to continue the selection process.

 

June 1st – 18th, 2024

File selection is done to review files that are complete or not. Prospective participants may be disqualified if the submitted files do not comply with the provisions.

June 19th – 23th, 2024

Interviews were conducted to determine the readiness and knowledge of prospective participants about the programs we offer. Interviews will be conducted with LExCo.

What to prepare:

     1. Reading the guideline of EXPRONAS

     2. Understand the terms and conditions

     3. Understand the program and prepare a strong motivation

June 24th – 25th, 2024

Applicants are given three choices for internship places, which can be in the same location (different periods) or different locations, with the same 1 domicile.

Placement results will be announced to exchange participants with an invitation letter that will be sent by the local committee.

Failure to place a refund will be made using the following procedure:

     1. There is a letter of failed placement
     2. Include proof of payment
     3. Send to Lexco a maximum of one week after sending the invitation letter

June 26th, 2024

June 26th – July 3rd, 2024

Payment is made through an account that will be sent to each email.

July 1st – 26th, 2024

Participants depart and do internships at selected Hosting Places in their respective domiciles.

Terms and Conditions

If you are 17 years old, you can already take part in this EXPRONAS program.

Get out of your comfort zone, try to develop your soft skills now!

You can see a list of Hosting Places in the EXPRONAS Internship Program Catalog.

Testimonials

Danil Eka Fahrudin
As Manager at Institute Bioinformatics Indonesia (Alumni Expronas 2019)

Aku join Expronas 2019 dan niat awalnya buat nambah pengalaman kerja aja khususnya di anggrek. Selain dapat pengalaman kerja, aku dapat banyak jejaring dari univ lain dan belajar tentang budidaya anggrek secara komperhensif. Menurutku, Expronas bukan hanya media untuk kita menambah pengalaman kerja, tapi kita bisa mendapatkan lebih banyak hal jika kita mau explore lebih dalam selama kegiatan.
Hi guys! Yuk buat liburan kalian lebih produktif bersama EXPRONAS. Magang di industri, dapat koneksi, bisa sekalian jalan jalan juga. Kurang komplit apa lagi??
Mantika M Warahmah
Agribisnis 2022 Unpad (Alumni Expronas 2023)

Pengen coba Expronas lagi, seru!!
Awalnya join Expronas karena mau mengexplore hal baru dan mau mencoba merasakan dunia kerja seperti apa, terutama di bidang pertanian. Tapi, jadi berkesan banget magang di Habibi Garden karena aku jadi belajar banyak hal, bahkan hal yang belum pernah diajarkan di dunia perkuliahan, pokoknyaa ikut expronass seru bangett.
Yukk fams ikutt expronas, seruu bangett soalnyaa‼️, banyak dapet pengalaman dan temen2 baruu 👋
Husnul Khowatini
Agroteknologi 21 Unej (Alumni Expronas 2022)

Aku join Expronas to gain more experience, tapi ternyata saya bisa mendapatkan lebih dari itu, saya dapat pengalaman soft maupun hard skill, relasi, dan benefit lain yang mungkin tidak akan saya dapatkan lewat kegiatan serupa. Selama Expronas selain belajar banyak hal, saya juga bisa mendapatkan teman teman baru dan pengalaman yang sangat seru terutama ketika bonding! pesan untuk expronas selanjutnya semoga pilihan hosting place semakin beragam sehingga dapat memenuhi minat teman teman yang berasal dari berbagai macam jurusan.
Yuk Join Expronas, buat liburanmu produktif!!!
Adilah Muthmainnah
Agroteknologi 22 Unpad (Alumni Expronas 2023)

Join Expronas karna mau cari pengalaman magang biar bisa tau lingkungan di dunia kerja, pengen punya banyak skill dan pengetahuan baru terutama di bidang yang aku suka yaitu pertanian. sekaligus mau isi waktu liburan biar semakin produktif. Kegiatannya seruuu bangett, berasa liburan karna hosting place aku beneran nyantai tapi tetep dapet ilmu yang berguna banget buat kehidupan sehari hari, meskipun ga terlalu mencerminkan dunia kerja banget tapi beneran liburannya berasa produktif karna belajar banyak hal dan dapet banyak temen baru.
Expronas bener bener bikin liburan makin enjoy deh pokonya, kuy Join!!
Akbar Humam Wahyudi
Agroteknologi UB (Alumni Expronas 2023)

Di Expronas nambah relasi, menambah pengalaman, mengasah skill baik hard skill maupun soft skill, mengetahui atmosfer dalam lingkup dunia kerja.
Expronas juga berkesan buat aku, menyenangkan, seru, mengetahui hal" baru, memiliki teman" dan keluarga baru.
Mari ikut expronas!

Dengan ikut expronas aku dapet banyak banget pengalaman dan bisa belajar banyak hal di tempat magang. Gak cuma belajar pertanian tapi aku juga belajar pengolahan hasil panen which is belum pernah aku pelajarin di kuliah. Magang di expronas juga bisa melatih kemandirian dan nambah temen lo gess. Gak percaya? buktiin aja sendiri kuy ikut Expronas!
-Fadhilla Oktavianingtyas (EP Griin.id 2019)

Seru banget bisa ikutan expronas 2019. Dapet ilmu baru, lingkungan baru, orang baru. Yang pasti pengalaman berharga karena kita bisa belajar banyak hal disana.
-Meilani Wulandari (EP Pramana Pangan Utama 2019)

Expronas memberikan saya kesempatan untuk mengasah skill saya dan memperluas wawasan saya tentang pertanian, selain itu saya juga bisa belajar bagaimana bekerja di suatu perusahaan.
-D. E. Fahrudin (EP Handoyo Budi Orchid 2017)

Program Fees

IAAS Member

Rp65.000
  • Assistantship of Internship Placement
  • Fee of Administration
  • Merchandise

Non-IAAS

Rp85.000
  • Assistantship of Internship Placement
  • Fee of Administration
  • Merchandise

Contact Us

Ayu Lestari

            Phone : +6281999894552

Email : vd**********************@gm***.com

Naura Nadhiefa K.

Phone : +6287770770765

Email : ex********@gm***.com

Keira Abeer Asmaralaya

Phone : +6281335990105

Email ex************@gm***.com

Syifa Nur Istifani

Phone : +6289637348283

Email ia************@gm***.com

Ayu Made Trisna Mutiara Dhea

Phone : +6285792905373

Email ex*************@gm***.com

Gagat Titan Subroto

Phone : +6285730775590

Email ex*************@gm***.com

Elsa Aulia Putri

Phone : +6287861643243

Email ex****************@gm***.com

Syifa Djuita Putri

Phone : +6287850300412 / +6283151136232

Email ex************@gm***.com

Evelyn Easter Rajagukguk

Phone : +6287821191477

Email ex**************@gm***.com

Andreas Kristiadi

Phone : +6289618618900

Email ex*****@gm***.com

Febyulta Zanarani Pitaloka

Phone : +6285647341376

Email ex****************@gm***.com

Achmad Rifqi Fauzan

Phone : +6281904625001

Email xc***************@gm***.com

Aulia Nur Fauziah

Phone : +6289662358231

Email ex*********************@gm***.com

Anggraini Putri Pangastuti

Phone : +628986627915

Email ex*************@gm***.com

Afifah Aliyah Lubis

Phone : +6285271607343

Email : ia*********@gm***.com